Zimní škola v přírodě žáků 3. ročníku

Od pondělí 30. 1. do čtvrtka 2. 2. 2023 jsme se vydali na školu v přírodě do centra Lipka v Brně Soběšicích.

Pro některé z dětí to byla první zkušenost být delší dobu od rodičů, ale zvládli to všichni na jedničku. Po příjezdu jsme se seznámili s prostředím i našimi lektory, kteří nám vytvořili zajímavý program na celé 4 dny.

První den jsme si zahráli seznamovací hry a večer jsme si vyzkoušeli, jaké je to jít pozorovat noční zvířata jen s baterkou. Druhý den jsme si na ohni připravili svačinu v podobě opečených jablíček. Ty jsme museli nejprve očistit a nakrájet. Na přípravu ohně kluci nařezali dřevo a pomocí křesadla jsme se naučili rozdělat oheň. V odpoledních hodinách jsme se podívali na vycpaná zvířátka, jejich stopy a video.

Středeční ráno bylo ve znamení menšího výletu. Vydali jsme se na procházku lesem, a přitom si zahráli několik her. Na konci výletu nás čekala odměna v podobě medového perníku. Odpoledne bylo ve znamení tvoření. Rozdělili jsme se na dvě skupiny. Dívky vyráběly z vlny pomocí techniky filcování. Kluci šli do dílen a ze dřeva vyřezávali zvířata. Po svačině se skupiny vyměnily. Dívky si zkusily práci v dílně a kluci naopak jemnou práci s vlnou. Všechny děti si tak na památku odvezly několik výtvorů.

Čtvrtek byl náš poslední den, a proto nastalo balení a loučení. V dopoledním programu se děti rozdělily do menších skupin a vytvářely pohádkové příběhy za pomocí dřevěných zvířat, stromů a jiných materiálů. Ze začátku bylo těžké se domluvit na jednotném příběhu, ale nakonec všechny skupiny zvládly vytvořit krátký příběh o lesních zvířatech. Po této aktivitě proběhlo závěrečné hodnocení, balení a odjezd domů.